top of page

DIFFERENTT MEDIA

IMG_2648.png

BLOG

НАЙ-ДОБРИТЕ СОФТУЕРИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МУЗИКА

Миналата седмица Ви споделихме нашият списък с всичко необходимо, за да създадете първото си студио у дома. В следващите 3 седмици ще навлизаме в детайли за всеки един от елементите, като днес ще започнем от DAW (Digital Audio Workstation) или софтуерите, на които се извършва музикалната продукция за всяка песен.


В интернет можете да намерите океан от предложения, които могат да бъдат изключително объркващи. Едни безплатни, други - не. Затова днес ще Ви предложим по три от двата варианта, за да можете да се насочите бързо и лесно към Вашия най-добър избор.


БЕЗПЛАТНИ


1. APPLE GARAGEBAND

GarageBand e DAW от Apple, който е безплатен и идва предварително инсталиран на всяко Mac, iPhone и iPad устройство. Неговият огромен плюс, освен, че е бзплеатен, е и че той дава възможност на всеки стартиращ продуцент да създава, както висококачествена музика, така и подкасти. В него можете да откриете голяма библиотека от предварително инсталирани royalty free звуци, loop-ове и множество уроци и съвети за продукцията, които могат да Ви бъдат полезни. Към момента софтуерът е наличен само за устройства на Apple.



2. WAVEFORM FREE

Този софтуер е безплатна версия на Waveform Pro от Tracktion Corporation. Подобно на GarageBand той също е много способен и е пълен с множество плъгини, готови за работа още с първото отваряне. След като изтеглите този DAW, можете да прочетете упътванията за работа с него още в началото, а ако нямате това време, можете и директно да изгледате видеоуроците на уебсайта на Tracktion Corporation за старт в продукцията със софтуера. Програмата е налична за всички главни операционни системи - Linux, MacOS и Windows.



3. CAKEWALK

Още един отличен вариант за добър и безплатен DAW, на който можете да се доверите. Това е така, защото той е изцяло базиран на вече спреният от подръжка SONAR Platinum, който се е предлагал на цена от $499 или 815 български лева. Cakewalk идва с абсолютно същата функционалност, като предшественика си, само без наличен комплект от плъгини от трети страни производители, което не е нещо, което трябва да Ви притеснява - можете да си ги набавите и сами. Минусите на този софтуер са, че е наличен само за Windows потребителите и е необходимо да инсталирате допълнително BandLab Assistant Software и да си направите профил в него, за да продължите напред в употребата на Cakewalk.



ПЛАТЕНИ


За тези от Вас, които искат да инвестират повече средставя в изграждането на звукозаписно студио, сме подготвили и няколко платени варианта за DAW


1. APPLE LOGIC PRO X

Logic е смятан за най-добрият софтуер за музикална продукция в света и има защо. При безплатните ваиранти Ви споделихме за GarageBand, който е значително орязана версия на Logic, а той самият е пълната версия. Тази, която Ви дава абсолютно всичко, от което се нуждаете, за да създавате музика от световно ниво. Всяка една креативна мисъл може да бъде създадена и подсилена по 10, благодарение на този софтуер. Препълнен с множество висококачествени плъгини от Apple, огромна 80-гигабайтова звукова библиотека от звуци и Loop-ове, няма как да сбъркате, ако изберете Logic Pro X. Единственият му минус е, че отново е наличен само за устройства на Apple и тук говорим само за Mac компютрите за разлика от GarageBand, който можехме да използваме и на iPhone, и на iPad, и на Mac.



2. FL STUDIO

Един от най-широко използваните софтуери за музикална продукция. Този DAW Ви дава възможността както да създавате музика от световно ниво, така и да го правите лесно, с User-Friendly интерфейс и то на достъпна цена. Това е може би най-силно препоръчваният софтуер за стартиращи продуценти, който да им помогне да изкарат най-доброто от себе си с голяма библиотека от звуци и изключително качествени плъгини.



3 STEINBERG CUBASE

И последният DAW от класацията ни за тази седмица е всеизвестният Cubase, който може да се похвали с много история. Той е създаден през далечната 1989 година, което го прави на цели 32 години. Той е софтуер, който е променил множество пъти начинът, по който се създава музика, като през 1996 година той представя VST плъгините и VST инструментите през 1999 година. И въпреки годините си, софтуерът не спира да бъде подобряван и през всички тези години остава релевантен точно толкова, колкото и другите от нашия списък.



И ето ги - нашите предложения за най-добрите софтуери, към които да се насочите за Вашето първо звукозаписно студио дали у дома, или в специализирано помощение, не е от значение. Изберете най-доброто за Вас и започнете да градите своята история!



164 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page